Wie ben ik?

Op een dag werd ik wakker en ervaarde ik geen energie om op te staan, mijn hele lichaam deed pijn. Mijn hoofd voelde aan als een centrifuge waarin gedachten en situaties bleven rond draaien. Deze gedachten kon ik geen plekje geven en niet stil zetten. Ik was totaal uitgeput en ik was in een burn-out gekomen. De laatste weken voorafgaand aan dit moment ervaarde ik al wel meer spanning, stress en minder energie. Hoewel ik stress signalen vaak goed bij collega’s kon signaleren, had ik nooit verwacht dat het mij zou overkomen. Als ik hier nu jaren later op terug kijk, ben ik heel dankbaar dat ik een burn-out heb gehad. Ik heb hierdoor mijn roer om gegooid en kennis gemaakt met mindfulness.

Wandelend hoofd
Natuurlijk vroegen mensen in mijn omgeving wel eens, “lukt het wel allemaal Iloon? “Let je wel op je grenzen? “. Maar ik begreep eigenlijk niet wat er werd bedoeld. Als ik iets in mijn hoofd had wat ik wilde doen, dan deed ik dat ook gewoon. Ik stond altijd ‘aan’. Achteraf besef ik dat ik niet heb kunnen luisteren naar de signalen uit mijn omgeving en mijn lichaam hadden afgegeven. Ik had de signalen niet opgemerkt doordat ik minder in contact stond met mijn lijf en mijn gevoelens. Ik was een wandelend hoofd geworden. Om te herstellen diende ik te leren luisteren naar mijn lichaam en mijzelf op de eerste plaats te zetten. Doordat ik niet goed voor mijzelf zorgde, kon ik weinig betekenen voor anderen. Dat heeft mij toen erg geraakt en ik voelde mij hier machteloos over.

Mindfulness en mijn herstel
Tijdens de burn-out waren mijn chronische pijnklachten toegenomen, ik piekerde veel en ik ervaarde geen energie. Met mentale ondersteuning en fysiotherapie kon ik de eerste stappen maken in mijn herstel. Vervolgens heb ik de 8 weekse MBSR training gevolgd. Voor mijn gevoel kon ik toen weer een beetje de regie pakken en hierdoor begon mijn herstelproces pas echt.
Tijdens de training leerde mij over te geven aan de situatie zoals deze was, namelijk opgebrand zijn. Ik staakte het zoeken naar de oorzaken en de oplossingen voor de burn-out. Daarbij gaf ik het verzet tegen de burn-out en de strijd voor het herstellen, tegelijker tijd op. En op dàt moment aanvaarde ik de situatie zoals deze werkelijk was. Het beoefenen van mindfulness, bracht voor mij alles samen. Vanuit de holistische visie versterkte de verbinding tussen mijn lijf en hoofd. Onbewuste opgeslagen lichamelijke spanningen en emotionele blokkades kregen de ruimte. Ik leerde anders omgaan met piekeren, kreeg weer energie en ervaarde meer rust. Sindsdien ben ik mindfulness steeds meer gaan toepassen in mijn dagelijks leven.

Opleiding mindfulness trainer
Vervolgens heb ik de twee jarige post HBO opleiding tot Mindfulness- en Compassie Trainer en ACT coach afgerond.
Aansluitend het derde jaar van de mindfulness opleiding gedaan, Trainer en Ondernemen. Dat jaar heeft mij meer verdieping in het trainerschap gebracht. Ik ben aangesloten bij de branchevereniging Vereniging Voor Mindfulness(VVM) en voldoe hierdoor aan de criteria die veel zorgverzekeraars stellen aan de eerstelijnszorg voor eventuele vergoeding. Naast het geven van mindfulness trainingen, werk ik al jaren als Sociaal Pedagogische Hulpverlener in de functie van ambulant begeleider. Mijn naam is Ilona Koelen, ik ben getrouwd en samen wonen wij met onze 2 kinderen en hond in Enschede.

Pedalion
De onderneming heb ik de naam Pedalion gegeven. Pedalion betekent in het oud Grieks roer. Ik zie het als mijn missie om een bijdrage te leveren aan het vergroten van het bewust zijn van mensen. Dit door het geven van mindfulness- en compassie trainingen. Het beoefenen hiervan zorgt dat je zelfbewust aan je eigen roer kan staan en een koers kan varen die aansluit op je eigen behoeften en verlangens.

"If you change the way you look at things, the things you look at change..."