Mindfulness Training

 

De 8 weekse mindfulness training

De officiële Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training bestaat uit 8 bijeenkomsten van circa 2 à 2,5 uur. De groep bestaat uit minimaal 4 – en maximaal 8 deelnemers. In deze praktische training staan je eigen persoonlijke ervaringen centraal. Het onderzoeken en het eventueel delen van je ervaringen draagt bij aan meer zelfkennis en zelfinzicht. Het is geen therapie of gespreksgroep. Wel is er voldoende ruimte om de ervaringen met de mindfulness oefeningen met elkaar uit te wisselen in een veilige omgeving. Iedere training staat in het teken van een thema, denk bijvoorbeeld aan hindernissen, gedachten, ademhaling en zelfzorg. Er worden verschillende concentratie- en aandachtoefeningen gedaan en begeleide meditaties. Gedurende de training word je uitgedaagd om dagelijks ongeveer 30 minuten thuis te oefenen. Hoe meer je oefent, hoe groter het effect!

Voor de aanmelding vindt er een intakegesprek van ongeveer 30 minuten plaats. Zo kunnen wij samen bespreken of deze training passend voor jou is en aan je verwachtingen kan voldoen. Na het intake gesprek kan je je eventueel aanmelden voor de training. Mocht je onder behandeling staan van een medische-/ psychosociale specialist, stem dan eventuele deelname eerst goed af.

Ontstaan mindfulness

De mindfulness MBSR training is ontwikkeld in een Amerikaans academisch ziekenhuis door moleculair bioloog Jon Kabat-Zinn. Hij gaf deze mindfulnesstraining aan chronisch zieke patiënten om hen te leren omgaan met de situatie en pijn. Later bleek dat mindfulness breder inzetbaar is, bijvoorbeeld om mentale problemen te voorkomen én voor een gezonde leefstijl. De MBSR training wordt gegeven conform het vaststaand programma waarvan de effecten wetenschappelijk aangetoond zijn.

Bewezen effectief

Al sinds de jaren tachtig wordt veel onderzoek gedaan naar de werking van mindfulness. Erkende mindfulnesstrainingen zijn bewezen werkzaam bij:
• Overbelasting of burn-out
• Rusteloosheid
• Onzekerheid en piekeren
• Zelfkritische gedachten
• Laag zelfbeeld
• Angst of paniek
• Neerslachtigheid en depressie
• Chronische pijn
• Slechte focus en onbalans (in werk)

 

“Hoewel veel mensen zichzelf misschien beschouwen als denkende wezens die voelen, zijn wij biologisch gezien, voelende wezens die denken”.

Dr. Jill Bolte Taylor, neurowetenschapper

Ervaringen deelnemers

“Door de simpele en praktisch toepasbare oefeningen die ik geleerd heb kan ik bijvoorbeeld bij lichamelijke klachten beter in het NU blijven. Waardoor ik met meer compassie naar mijn IK kijk, zonder de behoefte om direct iets te willen veranderen. Hierdoor kan ik uiteindelijk beter ontspannen en eigenlijk sneller weer door met mijn dagelijkse bezig heden. Wanneer de pijn heel heftig is, raak ik niet meer zo in paniek en ik laat het als een golf over mij heen komen. Ik mag overal op reageren maar het hoeft niet is de les die ik heb meegenomen.”
Anne 38 jaar, sociaal pedagogische hulpverlener.

“De mindfulness training heeft mijn focus op het heden versterkt, waardoor ik minder afgeleid ben. Het bewust beleven van momenten en de aandacht voor ademhaling hebben mijn welzijn positief beïnvloed. De trainster begeleidde de mindfulness training met duidelijke instructies en inspireerde een focus op het heden. Haar betrokkenheid maakte de ervaring nog waardevoller. Bovendien was ze erg geduldig en straalde een rustige houding uit. Een verrijkende ervaring die ik koester.”
Mevrouw F. 44 jaar, werkzaam bij de GGD.

“Ik vond de mindfulness training heel waardevol en leuk om er naar toe te gaan. Het helpt om bewuster te worden. En hoe je positiever en beter met dingen om kan gaan. Ilona is een leuke trainster en geeft fijne meditaties.”
Anouk 38 jaar, kapster.

“De training heeft veel met mij gedaan. Ik neem nu vaker even een momentje voor mij zelf. En ervaar hierdoor meer rust in mijn hoofd. Ook probeer ik om mij minder zorgen te maken en neem mijn gedachten allemaal niet meer zo serieus. Dat is een hele uitdaging voor mij. Ik vond het heel gezellig met de andere dames en de trainster. En ik keek wekelijks erg naar de training uit.”
Alice 58 jaar, interieur verzorgster.

Vertragen,
verstillen
en versimpelen