Mindfulness Training

 

De 8 weekse mindfulness training

De officiële Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training bestaat uit 8 bijeenkomsten van circa 2 à 2,5 uur. De groep bestaat uit minimaal 4 – en maximaal 8 deelnemers. In deze praktische training staan je eigen persoonlijke ervaringen centraal. Het onderzoeken en het delen van je ervaringen draagt bij aan het verkrijgen van meer zelfkennis en zelfinzicht. Het is geen therapie of gespreksgroep. Wel is er voldoende ruimte om de ervaringen met de mindfulness oefeningen met elkaar uit te wisselen in een veilige omgeving.

Iedere training staat in het teken van een thema, denk bijvoorbeeld aan hindernissen, gedachten, ademhaling en zelfzorg ect. Er worden verschillende concentratie- en aandachtoefeningen gedaan en begeleide meditaties. Ook komen er lichte lichamelijke oefeningen aanbod en wordt de theorie besproken. Het is een ervaringsgerichte training, waarbij je wordt uitgedaagd om dagelijks ongeveer 30/45 minuten thuis te oefenen.

Alles wat je nodigt hebt tijdens de training is aanwezig, zoals het werkboek, matjes en kussens. Het is fijn om comfortabele kleding te dragen, sportkleding is niet nodig. Doordat er geoefend wordt, zonder schoenen, zou je antislip sokken kunnen dragen. Tijdens de training hebben we ook een pauze moment met koffie/ thee.

Aanmelden
Heb je nog vragen en/of wil je je aanmelden? Vul dan het contact formulier op de “Contactpagina” van deze website in.  Voor de definitieve aanmelding hebben we contact telefonisch- of via ZOOM, dit duurt ongeveer een half uur.  Zo kunnen wij samen bespreken of deze training passend voor jou is en aan je verwachtingen kan voldoen. Na het gesprek kan je je aanmelden voor de training. Mocht je onder behandeling staan van een medische-/ psychosociale specialist, stem dan eventuele deelname eerst goed af.

Ontstaan mindfulness

De mindfulness MBSR-training is ontwikkeld in een Amerikaans academisch ziekenhuis door moleculair bioloog Jon Kabat-Zinn. Hij gaf deze mindfulnesstraining aan chronisch zieke patiënten om hen te leren omgaan met de situatie en pijn. Later bleek dat mindfulness breder inzetbaar is, bijvoorbeeld om mentale problemen te voorkomen én voor een gezonde leefstijl. De MBSR-training wordt gegeven conform het vaststaand programma waarvan de effecten wetenschappelijk aangetoond zijn.

Bewezen effectief

Al sinds de jaren tachtig wordt er veel onderzoek gedaan naar de werking van mindfulness. Erkende mindfulness trainingen zijn bewezen werkzaam bij:
• Overbelasting of burn-out
• Rusteloosheid
• Onzekerheid en piekeren
• Zelfkritische gedachten
• Laag zelfbeeld
• Angst of paniek
• Neerslachtigheid en depressie
• Chronische pijn
• Slechte focus en onbalans (in werk)

 

“Hoewel veel mensen zichzelf misschien beschouwen als denkende wezens die voelen, zijn wij biologisch gezien, voelende wezens die denken”.

Dr. Jill Bolte Taylor, neurowetenschapper

Ervaringen deelnemers

“Hele fijne training waar ik in 8 weken tijd enorm veel over mezelf heb geleerd. En handvatten heb gekregen waarmee ik in het dagelijks leven verder kan. Ilona neemt echt de tijd om te luisteren, weet waar ze over praat en is erg prettig in omgang.”
Quirien, mei 2024

“Door de simpele en praktisch toepasbare oefeningen die ik geleerd heb kan ik bijvoorbeeld bij lichamelijke klachten beter in het NU blijven. Waardoor ik met meer compassie naar mijn IK kijk, zonder de behoefte om direct iets te willen veranderen. Hierdoor kan ik uiteindelijk beter ontspannen en eigenlijk sneller weer door met mijn dagelijkse bezig heden. Wanneer de pijn heel heftig is, raak ik niet meer zo in paniek en ik laat het als een golf over mij heen komen. Ik mag overal op reageren maar het hoeft niet, is de les die ik heb meegenomen.”
Anne 38 jaar, sociaal pedagogische hulpverlener.

“De mindfulness training heeft mijn focus op het heden versterkt, waardoor ik minder afgeleid ben. Het bewust beleven van momenten en de aandacht voor ademhaling hebben mijn welzijn positief beïnvloed. De trainster begeleidde de mindfulness training met duidelijke instructies en inspireerde een focus op het heden. Haar betrokkenheid maakte de ervaring nog waardevoller. Bovendien was ze erg geduldig en straalde een rustige houding uit. Een verrijkende ervaring die ik koester.”
Mevrouw F. 44 jaar, werkzaam bij de GGD.

“Ik vond de mindfulness training heel waardevol en leuk om er naar toe te gaan. Het helpt om bewuster te worden. En hoe je positiever en beter met dingen om kan gaan. Ilona is een leuke trainster en geeft fijne meditaties.”
Anouk 38 jaar, kapster.

“De training heeft veel met mij gedaan. Ik neem nu vaker even een momentje voor mij zelf. En ervaar hierdoor meer rust in mijn hoofd. Ook probeer ik om mij minder zorgen te maken en neem mijn gedachten allemaal niet meer zo serieus. Dat is een hele uitdaging voor mij. Ik vond het heel gezellig met de andere dames en de trainster. En ik keek wekelijks erg naar de training uit.”
Alice 58 jaar, interieur verzorgster.

Vertragen,
verstillen
en versimpelen